Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Η ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΟΣ… ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Τον Ιούλιο του 2012 είχαμε παρουσιάσει για πρώτη φορά ότι οι Τούρκοι ήταν στα ίχνη της χαμένης 13ης Πριγκηποννήσου και μάλιστα ερευνούσαν με δέος την περιοχή όπου είχε αρχίσει να αναδύεται από τα νερά κομμάτια της νήσου αυτής απέναντι από τις ασιατικές ακτές.


Η νήσος αυτή που η ιστορική της ονομασία είναι Βόρδωνες, βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από την ακτή στην περιοχή του Μποσταντζή και είναι μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.



Οι έρευνες συνεχίστηκαν και σήμερα έχουν φτάσει σε ένα εντυπωσιακό σημείο, καθώς τα ευρήματα προκάλεσαν το ενδιαφέρων και της OYNESCO. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως η αναδυομένη νήσος έχει αρχίσει και προκαλεί τρομακτικές φήμες ότι είναι ο προάγγελος της κατάρρευσης της Istanbul, μια κατάρρευση που θα προέρθει από ένα μεγάλο σεισμό και θα γίνει αιτία να βρουν τον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων κατοίκων της Πόλης.

Η νήσος Βόρδωνες ήταν επί αιώνες κρυμμένη λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελούσε ένα ακόμα νησάκι του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων. Ο Τούρκος γεωλόγος Σενέρ Ουζουμέζσοϊ, καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης που αυτή την περίοδο διεξάγει έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης εξετάζοντας τις γεωλογικές μεταβολές από τις σεισμικές δονήσεις, ανέφερε ότι σε επανειλημμένες καταδύσεις της ομάδας των ερευνητών διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυτής της χαμένης νήσου η οποία φαίνετε ότι μετά από κάποιες σεισμικές δονήσεις ανέβηκε μερικά μέτρα προς την επιφάνεια της θάλασσας. Οι έκπληκτοι Τούρκοι αφού εξακρίβωσαν την ιστορικότητα της χαμένης νήσου, ανέφεραν ότι το νησί αυτό ήταν πολύ γνωστό στην εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ερώτημα βέβαια τους δημιουργήθηκε για την περίοδο που επιλέχτηκε από την φύση για την ανάδυση αυτής της χαμένης νήσου και τι συμβολίζει αυτή η αναπάντεχη εξέλιξη.




Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από τους ίδιους τους Τούρκους, στην νήσο αυτή την περίοδο που στην Κωνσταντινούπολη ήταν πατριάρχης ο Ιγνάτιος, (μιλάμε για την περίοδο της διαμάχης Ιγνατίου και Μέγα Φωτίου), ο όποιος έζησε στο διάστημα 797-877, πάνω στο νησάκι αυτό υπήρχε μεγάλο μοναστήρι που φιλοξενούσε αρκετούς μοναχούς από την γύρω περιοχή. Το μοναστήρι αυτό άκμασε από τον όγδοο μέχρι στις αρχές του εντέκατου αιώνα. Το 1010 ένας μεγάλος σεισμός έπληξε το νησάκι το οποίο το βύθισε μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα το μοναστήρι και τα κτίσματα του να βυθιστούν κάτω από τα νερά της θάλασσας του Μαρμαρά. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την σύνδεση αυτής της ιστορικής μονής με τον μεγάλο πατριάρχη της ορθοδοξίας, τον Φώτιο, ο οποίος λέγετε ότι είχε εξοριστεί στην νήσο αυτή. Το μοναστήρι της νήσου Βόρδωνες, σύμφωνα με τον Ιταλό ερευνητή, Alessandro Ricci, του πανεπιστημίου του Σαλέρνο που συνεργάζεται με τους Τούρκους, κτίστηκε την περίοδο της διαμάχης που είχε ξεσπάσει τότε μεταξύ του Ιγνατίου και του Φωτίου, την περίοδο της αρχής της μεγάλου σχίσματος και της παπικής αποστασίας. Σύμφωνα με τους βυζαντινούς ιστορικούς στους Βόρδωνες υπήρχε το βυζαντινό μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών, στο οποίο σύμφωνα με μία εκδοχή είχε ταφεί ο Πατριάρχης Φώτιος Α΄ ενώ απέναντι στην περιοχή του Küçükyalı βρίσκονταν το μοναστήρι του Σταυρού.



Η χαμένη νήσος Βόρδωνες, που σύμφωνα με τους Τούρκους γεωλόγους αποτελείται από βράχους γρανίτη, μετά τους τελευταίους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή άρχισε ξανά να αναδύετε στην επιφάνεια και σήμερα φαίνετε σαν ένας ορατός από κοντά ύφαλος, κοντά στις ακτές στην περιοχή του Μποσταντζή, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Οι Τούρκοι προσθέτουν επίσης ότι και κατά την περίοδο του δέκατου ένατου αιώνα γίνονταν αναφορές για την χαμένη νήσο σαν ένας βράχος κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο βράχος αυτός ήταν πολύ γνωστός στους ψαράδες της περιοχής με την ονομασία, «του Μποσταντζή ο ύφαλος». Μάλιστα ο τοπικός αθλητικός σύλλογος είχε οργανώσει στο παρελθόν καταδύσεις για την εξερεύνηση της χαμένης βυζαντινής νήσου βγάζοντας και κάποιες φωτογραφίες από τα χαλάσματα πιθανόν της χαμένης ιστορικής μονής.

Να σημειωθεί ότι η χαμένη αυτή νήσος, που συνδέετε με τον μεγάλο πατριάρχη της Ορθοδοξίας, τον Μέγα Φώτιο, προκάλεσε από την αρχή την μεγάλη ανησυχία των Τούρκων γιατί έχει μεγάλη γεωλογική σημασία για την παρακολούθηση του φαινομένου των σεισμών π στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα ο φόβος αυτός καθώς συνεχίζονται οι εκπληκτικές αναδύσεις από την νήσο είναι έντονος ότι η νήσος αυτή είναι ο προάγγελος της μεγάλης καταστροφής της Istanbul.

Σημεία των καιρών!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.