Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» ΩΣ «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ»: Πως η Τουρκία αλλοιώνει τον πληθυσμό στο Καστελόριζο και σε άλλα νησιά για να εισβάλει με αφορμή την προστασία των μουσουλμάνων

Το Καστελόριζο εκπέμπει SOS και το ελλαδικό πολιτικό κατεστημένο, όπως φαίνεται για άλλη μια φορά, δείχνει ανήμπορο να αντιμετωπίσει άλλη μια εθνική πρόκληση η οποία θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν κάτοικοι του νησιού, ο αριθμός των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στο Καστελόριζο έφθανε τους 900 συνολικά (!) όταν το σύνολο των μονίμων κατοίκων δεν ξεπερνά τους 250 αυτή την εποχή.

Εν τω μεταξύ στην τουρκική πόλη «Κας» (Αντίφυλλος) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, που καθημερινά στέλνονται στο νησί με τη βοήθεια των τουρκικών κυκλωμάτων. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει… τάξη στην όλη διαδικασία που ακολουθείται. Με λίγα λόγια αναμένεται νε κύμα λαθρομεταναστών με την κατάσταση πλέον να βγαίνει εκτός ελέγχου.

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ;

Σε αυτό το σημείο θα αναλύσουμε για το τι πραγματικά επιδιώκει η Τουρκία στο Καστελόριζο, καθώς η υπόθεση με τους λαθρομετάναστες με μια δεύτερη ανάγνωση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι άλλος από την ΑΟΖ στα ανατολικά, θέλει να μπει σφήνα στον οριζόντιο άξονα Ελλάδας-Κύπρου “κόβοντας” κάθετα την ένωση των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Η υφαλοκρηπίδα της Ρόδου σε συνδυασμό με αυτή του Καστελόριζου “ανοίγουν” προς τα ανατολικά της Ελληνική ΑΟΖ και ουσιαστικά την ενώνουν με αυτή της Κύπρου.

Στη λεκάνη του Αιγαίου η Τουρκία ακόμη και με τη λογική της μέσης απόστασης δεν έχει καμία πρόσβαση σε πιθανά κοιτάσματα λόγω του πλήθους των ελληνικών νησιών, εκτός όμως από τα ανατολικά της Ρόδου αν εξαιρέσει κανείς την ύπαρξη του Καστελόριζου.

Τον Φεβρουάριο του 2013, η Τουρκία σε μια προκλητική κίνηση εξαφάνισε το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Σύμφωνα με το κείμενο της τουρκικής ρηματικής διακοίνωσης προς τον ΟΗΕ, η Αγκυρα επέμενε ότι όλες οι περιοχές στις οποίες είχαν παραχωρηθεί άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ), βάσει και των αποφάσεων της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν στις 27 Απριλίου 2012 στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «βρίσκονται πλήρως εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στην οποία η Τουρκία ασκεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα (exclusive sovereign rights) με σκοπό την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του βυθού και του υπεδάφους βάσει Διεθνούς Δικαίου, τόσο του εθιμικού όσο και της νομολογίας διεθνών και διαιτητικών δικαστηρίων».

Σε αυτό το σημείο, πριν συνεχίσουμε την ανάλυση για τους στόχους της Τουρκίας στην περιοχή, καλό θα ήταν σε μερικές γραμμές να απαντήσουμε για όλους όσοι δεν γνωρίζουν για το τι είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η ΑΟΖ, ως νομική έννοια, προβλέπεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (συνθήκη του Montego Bay). Είναι η θαλάσσια περιοχή πέρα από την παρακείμενη αιγιαλίτιδα ζώνη, εκτεινόμενη μέχρι 200 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και αποτελεί πλέον μέρος του γραπτού και εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, με 137 παράκτια κράτη να την έχουν θεσπίσει. Για την υφαλοκρηπίδα να υπενθυμίσουμε ότι είναι ο θαλάσσιος βυθός και το υπέδαφός του που εκτείνεται πέραν της χωρικής θάλασσας έως 200 ν.μ. ή και πέραν αυτών (εξαρτάται από το υφαλοπρανές), μετρούμενα από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος των χωρικών υδάτων.

Η υφαλοκρηπίδα υπάρχει εξαρχής («ab initio») και αυτοδικαίως («ipso facto»), ενώ η ΑΟΖ πρέπει να ανακηρυχτεί («ipso jure»). (Δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει ΑΟΖ, γιατί πολύ απλά δεν την έχει … ανακηρύξει).

Η υφαλοκρηπίδα εμπεριέχεται στην ΑΟΖ και, κατά συνέπεια, υπερκαλύπτεται από αυτήν.

Η υφαλοκρηπίδα αναφέρεται μόνο στον ορυκτό πλούτο του βυθού και του υπεδάφους, ενώ η ΑΟΖ, εκτός από αυτό, συμπεριλαμβάνει αλιεία αλλά και εναέριο χώρο για εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας.

Το 1995 η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε ως αιτία πολέμου (casus belli) την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Παράλληλα υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο και η Στρογγύλη δεν διαθέτουν ΑΟΖ. Ισχυρισμός αστήρικτος αφού κατοικούνται. Εδώ λοιπόν είναι το κρίσιμο σημείο, καθώς οι τούρκοι θέλουν να πλημμυρίσουν το νησί με χιλιάδες λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνους, ούτως ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει για παράδειγμα πως στο άμεσο μέλλον δεν θα δημιουργηθούν εντάσεις στο νησί και επίσης πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού θα αντέξουν αυτή την ζοφερή κατάσταση και δεν θα το εγκαταλείψουν;

Για να σας δώσουμε επίσης και ένα επιπλέον στοιχείο, στην περιοχή όλο και συχνότερα χειριστές πολιτικών αεροσκαφών αναφέρουν ότι δέχονται τις «υποδείξεις» από πιλότους τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών να απομακρυνθούν από …τον τουρκικό εναέριο χώρο. Αυτό και μόνο λέει πολλά.

Το επιχείρημα της Τουρκίας ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει μόνο τα κράτη που την υπέγραψαν δεν έχει νομική βάση. Η Τουρκία το 1986 ανακήρυξε ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και ήρθε σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Έχουμε λοιπόν εδώ ένα αρνητικό γι’ αυτήν διπλωματικό και νομικό δεδομένο.

Ετσι λοπόν κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Καστελόριζο διαθέτει ΑΟΖ, αφού κατοικείται. Με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, το Καστελόριζο θα εξασφάλιζε την επαφή της κυπριακής ΑΟΖ με την ελληνική.

Η Τουρκία αυτή την στιγμή επιδιώκει τη διχοτόμηση του Αιγαίου (ανατολικά του 25ου μεσημβρινού). Τα γεράκια της Άγκυρας επιθυμούν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα μέσω θερμών επεισοδίων, τα οποία παρέχουν την ύψιστη ασφάλεια για την ίδια και της δίνουν την δυνατότητα να κερδίζει μάχες, χωρίς ποτέ να τις δώσει… Ο νοών νοείτω. Έτσι κοιτώντας στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας, διαπιστώνουμε πως στο Αιγαίο, Λαδόξερα (Ζουράφα) και Μπάμπουρας, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Καστελόριζο, είναι «φιλέτα» για τα οποία η Άγκυρα έχει ήδη εκδηλώσει το «θερμό» της ενδιαφέρον. Στην ουσία θέλουν να δημιουργήσουν τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες με στόχο την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Ελπίζουμε αυτή την φορά οι κ.κ. Τσίπρας Καμμένος μην ξαναπέσουν στην παγίδα των Τούρκων και της Δύσης. Οφείλουν να διευθετήσουν το ζήτημα άμεσα και φυσικά να χαράξουν ΑΟΖ χθες όχι αύριο. Η συμμαχία με το Ισραήλ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Η Αίγυπτος είναι διετεθειμένη και αυτή να αναγνωρίσει την ελληνική ΑΟΖ. Η Κύπρος έδειξε πως αν και μικρή χώρα δεν φοβάται και ήδη τα επόμενα χρόνια θα έχει κάποια έσοδα από τα οικόπεδα.

Κύριοι το Καστελόριζο και τα μάτια σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.