Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Που πήγε ο 'συναγερμός' της Ιεράς Συνόδου περι αριθμοποίησης και ηλεκτρονικής «φυλάκισης» των Ελλήνων μέσω ηλεκτρονικού τσιπ.

Τι (δεν) είπε η ΕΛ.ΑΣ. για τις νέες ταυτότητες

Με μια «θολή» απάντηση προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), η Ελληνική Αστυνομία
προσπάθησε να κλείσει (προς το παρόν) το θέμα των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί.
Η επιστολή όμως όχι μόνο δεν κλείνει το θέμα, αλλά δημιουργεί νέες απορίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκκλησιαστικοί φορείς και οργανώσεις όχι μόνο δεν πείστηκαν για τις «αγαθές προθέσεις» της ΕΛ.ΑΣ., αλλά δηλώνουν στη «δημοκρατία» ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε συναγερμό.

Οπως είχε ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον περασμένο Απρίλιο, επρόκειτο αυτή την περίοδο να ξεκινήσει η αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με νέες, που θα είχαν τα χαρακτηριστικά πιστωτικής κάρτας. Η πρόθεση αυτή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις που επικαλούνταν τον κίνδυνο στοχοποίησης, αριθμοποίησης και ηλεκτρονικής «φυλάκισης» των Ελλήνων μέσω ηλεκτρονικού τσιπ. Το θέμα απασχόλησε την επίσημη Εκκλησία, η οποία απέστειλε σχετικό ερώτημα στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Την Τρίτη λοιπόν η ΔΙΣ στο ανακοινωθέν της ανέφερε τα εξής:

«Το Αρχηγείο της Αστυνομίας καθησυχάζει την Ιερά Σύνοδο και τους πολίτες και διαβεβαιώνει ότι σε εφαρμογή των εντολών του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη:

1. … μέχρι σήμερα η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά και κατά συνέπεια δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τον τύπο και τα βιομετρικά στοιχεία που θα περιλαμβάνει.

2. Σε κάθε περίπτωση, το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας θα πρέπει να πληροί τα ελάχιστα χαρακτηριστικά ασφαλείας, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2252/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να αναγνωρίζεται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο, πλην όμως δεν θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικό και δακτυλικό αποτύπωμα και δεν θα ταυτίζεται με την κάρτα του πολίτη».

Η απάντηση θεωρήθηκε προς το παρόν επαρκής από τους συνοδικούς αρχιερείς. Ωστόσο αρκετοί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την τελική έκβαση του θέματος. Τελικά, αποφασίστηκε η απλή αναφορά της απάντησης της Αστυνομίας χωρίς περαιτέρω αναφορές ή σχόλια.

Οι πληροφορίες όμως της «δημοκρατίας» έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την «καθησυχαστική» απάντηση της Αστυνομίας.

1. Σύμφωνα με πηγές του αστυνομικού ρεπορτάζ, όχι μόνο θεωρείται βέβαιη η έκδοση νέων ταυτοτήτων, αλλά εξίσου βέβαιο είναι ότι θα συμπεριλαμβάνεται στη νέα μορφή τους μικροτσίπ με βιομετρικά δεδομένα.

2. Ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 2252/2004 που επικαλείται η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν αφορά τις ταυτότητες, αλλά τα διαβατήρια (!) και με σαφήνεια προβλέπει την ηλεκτρονική καταγραφή αποτυπωμάτων και άλλων στοιχείων. Πώς διαβεβαιώνει λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. ότι στη νέα ταυτότητα δεν θα περιλαμβάνεται ηλεκτρονικό αποτύπωμα, όταν είναι προαπαιτούμενο για κάθε ταξιδιωτικό έγγραφο;

3. Το παζλ συμπληρώνεται με τις καταγγελίες ότι η αντικατάσταση των ταυτοτήτων θα φέρει επιβάρυνση 25 ευρώ σε κάθε Ελληνα πολίτη, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα να κρύβονται πίσω από την υπόθεση.
Γιατί λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. διαβεβαιώνει την Εκκλησία ότι δεν θα υπάρχει τσιπ, όταν ο κανονισμός που επικαλείται το προβλέπει; Ποιος ο λόγος να «καθησυχάσει» με «θολά» στοιχεία; Και, τέλος, μήπως η ΔΙΣ δεν θα έπρεπε με τέτοια ευκολία να θεωρήσει επαρκή την απάντηση;


«Υπάρχουν γκρίζες ζώνες και επαγρυπνούμε»

Επιφυλακτική εμφανίζεται η εστία πατερικών μελετών που έχει δώσει μάχη κατά των νέων ταυτοτήτων. Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο πατήρ Ιωάννης Φωτόπουλος δήλωσε ότι «η Ιερά Σύνοδος δεν πρέπει να κλείσει το θέμα. Οι αρμόδιες επιτροπές οφείλουν να ψάξουν την υπόθεση σε βάθος. Βέβαια, όταν το επίσημο κράτος δεσμεύεται, οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Αλλά ποιο κράτος; Αυτό το διαλυμένο κράτος που άλλα λέει σήμερα και άλλα αύριο;» Και προσθέτει: «Για εμάς η απάντηση έχει γκρίζες ζώνες. Επαγρυπνούμε και αναμένουμε. Δεν είμαστε φανατικοί ούτε ακραίοι όπως κάποιοι θέλουν να μας εμφανίσουν. Νομίζουν ότι είμαστε λίγοι, αλλά κάνουν λάθος. Είμαστε πολλοί και απολύτως λογικοί. Φοβούνται τον κόσμο που αντιδρά και δεν δέχεται την «αριθμοποίηση» που θα μετατρέψει τον άνθρωπο σε υποχείριο των Αρχών». Και ο π. Ιωάννης καταλήγει με ένα αφοπλιστικό ερώτημα. «Αφού δεν θα προσθέσουν (όπως λένε) μικροτσίπ και ηλεκτρονικά στοιχεία, ποιος ο λόγος της έκδοσης νέων ταυτοτήτων;»

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.